Frank van KolfschootenEindredacteur

  ‘Bladen maken en schrijven over medische onderwerpen vind ik zeer inspirerend’

  Ik ben al ruim dertig jaar freelance (medisch) wetenschapsjournalist. Bij BPM Medica ben ik eindredacteur van het tijdschrift Endocrinologie. Daarnaast schrijf ik interviews en achtergrondartikelen voor de BPM Medica-bladen De Psychiater en FarmaMagazine. Ik werk vanuit kantoor aan huis in Amsterdam, waar ik ook altijd kan binnenlopen bij de uitgeverij, met haar plezierige team van betrokken vaste medewerkers. Bladen maken en schrijven over medische onderwerpen vind ik zeer inspirerend omdat medisch onderzoekers, artsen en andere zorgverleners vrijwel zonder uitzondering gepassioneerd kunnen vertellen over hun werk.

  De afgelopen decennia heb ik ook veel onderzoeksjournalistiek werk gedaan. Mijn boeken Valse Vooruitgang (1993) en Ontspoorde wetenschap (2012) over wetenschapsfraude en plagiaat zijn klassiekers geworden.

  Verder doe ik al drie decennia historisch onderzoek naar de straat waarin ik woon, de Beethovenstraat in Amsterdam. Dat richt zich met name op de jaren dertig en de Tweede Wereldoorlog, toen er veel Duitse en Nederlandse Joden in de straat woonden. Uit dit onderzoek is ook voortgekomen de dubbelbiografie Remi over de Joodse vondeling Koentje Gezang en zijn broer Eddy.

  Daarnaast heb ik al sinds mijn vroege jeugd een passie voor voetbal, waarover ik enkele boeken heb geschreven, vanuit wetenschappelijke en historische invalshoek (onder meer de biografie De Dordtse Magiër. De val van volksheld Karel Lotsy). Ook ben ik al lange tijd eindredacteur van het literaire voetbalblad Hard gras.

  frank.van.kolfschooten@bpmmedica.nl